Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Проверка на Нова установи, че свободно се продават електронни

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Проверка на Нова установи, че свободно се продават електронни
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Глоба от 2000 до 5000 лева за продажба на електронни наргилета на ученици

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Проверка на Нова откри, че свободно се продават електронни наргилета на възпитаници в комерсиалната мрежа. Пратеникът на малкия екран споделя, че даже не е бил запитан за възраст там, където е успял да си закупи устройствата, излиза наяве от репортажа. 

" Това е наказуемо с санкция от 2000 до 5000 лв. ", изясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. 

Налагането на санкции обаче се оказва мъчно. При инцидентна обстановка мъчно се открива нарушаване. Още по-труден е контролът в интернет, макар възбраната за продажби на малолетни там. Търговците не питат за възрастта, без значение, че купувачът може да каже, че е на учебно заведение. 

Вариантите за наргилета са със или без никотин с разнообразни типове плодови аромати. 

Модата се е появила масово от началото на тази година. Младежите поръчват на другари над 18 години, които раздават на по-малките, изяснява търговец. 

Според пулмолог явлението може да се окаже опасно заради токсични субстанции. А белият дроб се развива до 25- годишна възръст и пушенето на каквото и да е може да развие белодробна болест, изяснява пулмолог. 

В Европейски Съюз компоненнтите са на растителна основа, само че отново не са подобаващи. Децата не усещат по какъв начин душевен се привързват към този артикул. Предстои засилен надзор върху възбраните за продажба, изясняват експерти.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР